joi, 14 februarie 2013

Handbalul feminin are viitor si fara Oltchim!

Chiar daca Oltchim Ramnicu Valcea se va destrama, handbalul feminin romanesc nu va se termina acolo *
Cea mai buna echipa din Romania, Oltchim Ramnicu Valcea se afla in aceasta perioada pe pragul prapastiei. Cu toate ca in Liga Nationala sunt invincibile, echipa condusa de Jacob Vestergaard a suferit doua infrangeri consecutive in Liga Campionilor, si de la un meci la altul, marele trofeu se vede tot mai putin.
In vara, atunci cand cei de la Valcea au format “echipa galacticelor”, cu nume mari precum Amandine Leynaud, Silvia Navarro, Iulia Managarova, Katarina Bulatovic, Allison Pineau, Alexandrina Barbosa toata lumea vedea deja trofeul Ligii Campionilor in vitrina din Sala Traian de la Valcea. Au aparut insa problemele financiare, discutiile cu cei din Combinatul de la Oltchim, implicarea Primariei Bucuresti care a promis si atat, dar apele s-au linistit pana de curand. Cu toate ca unele jucatoare nu s-au acomodat repede cu atmosfera de la Valcea, Barbosa, Pineau fiind inca parca prea incete pentru numele grele pe care le “poarta” pe umeri, Bulatovici isi arata clasa si, de la meci la meci era chiar mai buna. A urmat apoi victorie dupa victorie. Fanii aclamau echipa la fiecare partida,  toti erau fericiti, insa nimeni nu stia ce se intampla in vestiar.
Inainte de primele meciuri din 2013, din Liga Campionilor, Oltchim a filmat un clip de promovare, in care ambitia, devotamentul, intuitia si curajul descriau o echipa a Valcei de neinvins: “Ambitia de a infrunta gravitatea, determinarea de a sparge limitarile. Devotamentul guverneaza totul, devotamentul guverneaza actiunea. Intuitia de a rasturna momentul. Curajul de a renaste visul. Visul devine realitate”, nu anunta “cutremurul” din urmatoarele partide. Cu toate ca pe afara totul era roz, la prima infrangere a Oltchimului in Liga Campionilor, lumea a inceput sa-si puna un mare semn de intrebare. Bulatovici, cea care pana la primul joc de anul acesta, din Liga Campionilor, era de neoprit, la meciul de pe teren propriu cu FTC Budapesta a fost de nerecunoscut, cu o evolutie foarte slaba. Dar daca Oltchim inseamna Bulatovici si atat, atunci sa nu ne asteptam la rezultate foarte mari. Echipa lui Vestergaard a pierdut atunci meciul cu 22-23, iar criticile au inceput sa apara. Imediat dupa acest rezultat negativ, presa a inceput sa publice tot mai multe  articole in care se preciza faptul ca de mai bine de doua luni, campioanele Romaniei nu au salariile platite. Surse din Valcea, dar si din handbalul romanesc il indica pe Sorin Oprescu drept personajul care nu si-ar fi onorat inca promisiunile facute in toamna. Pe hartie, cand Oltchim si-a facut bugetul pentru sezonul 2012-2013, Primaria Capitalei a fost trecuta cu un milion de euro. Cateva zile mai tarziu, in Consiliul general s-a aprobat insa un milion de lei pentru valcence, adica aproximativ 220.000 de euro. Restul a ramas pentru o data necunoscuta!
Toata lumea spera ca dupa prima infrangere suferita, elevele lui Vestergaard isi vor spala rusinea in meciul cu Krim Ljubljana. Oltchim a abordat mult mai motivata partida din Slovenia, pe care era obligata s-o castige in drumul spre semifinale insa au pierdut-o la o diferenta de 4 goluri 28-24 (13-10).
* 11 jucatoare au deja bagajele facute *
Cu toate aceste rezultate negative, in Zavoi inca mai exista sperante ca sportivele de la Oltchim vor drege busuiocul in ultimele patru meciuri din grupa si ca se vor califica, astfel, in semifinalele Ligii Campionilor. Insa, chiar acum, cand echipa avea nevoie de sprijin din partea suporterilor, un articol aparut pe enational.ro a cutremurat lumea handbalistica. “Desi nu se vorbeste despre desfiintarea clubului sau cel putin declararea starii de insolventa, 11 handbaliste si antrenorul Jakob Vestergaard (impreuna cu intreg staff-ul tehnic) au bagajele facute. O eventuala calificare in semifinale sau chiar disputarea finalei n-ar imbunatati cu mult situatia financiara a Oltchimului (premiile din handbal sunt de ordinul sutelor de mii de euro); astfel, devine limpede ca primele sacrificate vor fi jucatoarele straine care au contracte uriase. Amandine Leynaud, Silvia Navarro, Iulia Managarova, Katarina Bulatovic, Marija Jovanovic, Allison Pineau, Alexandrina Barbosa “devoreaza” cea mai mare parte din bugetul de salarii. Plus ca prezenta in lot a unor handbaliste straine presupune si cheltuieli extra-salariale, de transport si cazare. Lista este completata de romancele Ionela Stanca (32 de ani), Ramona Farcau (34 de ani) si Aurelia Bradeanu (34 de ani), care vor sa se retraga din activitate. In speranta ca sezonul acesta vor castiga, in sfarsit, Liga Campionilor, conducatorii Oltchimului au stabilit un buget de cinci milioane de euro, neintalnit nici macar la cluburi din Liga 1! Trei milioane de euro insumeaza numai salariile pe un an (jucatoare si staff-ul tehnic); de exemplu, antrenorul Jakob Vestergaard primeste 20.000 de euro lunar (plus bonusuri!), iar vedeta Katarina Bulatovic incaseaza si ea 17.000 de euro lunar. Cu doua infrangeri din tot atatea jocuri, Oltchim inca mai spera la calificare. Daca se impune in toate celelalte patru meciuri ramase de disputat, Oltchim ar avea asigurata prezenta in semifinale. Totusi, oficialii clubului iau in calcul si posibilitatea de a incheia grupa la egalitate de puncte cu una dintre rivalele Ferencvaros sau Krim, astfel ca nici golaverajul nu este neglijat: se doreste o victorie la minimum doua goluri diferenta pe terenul unguroaicelor (9 martie) si un succes la cinci goluri diferenta in returul de acasa cu Krim (17 martie)”, scriu cei de la enational.
* Cu sau fara Oltchim, handbalul feminin mai are inca viitor *
De-a lungul anilor, Oltchim Ramnicu Valcea a fost cea mai titrata echipa de handbal din Romania, iar daca jucatoarele ar pleca de acolo, din echipa de la Valcea nu ar ramane decat numele si istoria pe care a scris-o de-a lungul anilor, dar asta nu inseamna ca handbalul feminin se incheie odata cu asta. Echipe precum HCM Baia Mare, “U” Jolidon Cluj, HC Zalau, HC Dunarea, Corona Brasov inca pot scrie istorie in handbalul romanesc.
Cu toate ca in Romania nu prea sunt antrenori care sa puna in practica o tehnica moderna, stilul romanesc aplicandu-se in mare parte la toate echipele, de la an la an apar cat mai multe tinere handbaliste talentate, cum ar fi Gabriele Perianu, Denisa Dedu, Andreea Pricopi sau Nicoleta Safta.
Nu avem nevoie de “nume” mari din Europa, suntem capabil sa ne crestem singuri jucatoarele, dar mai avem nevoie de ceva schimbari si de o alta mentalitate.