miercuri, 20 februarie 2013

Va avea Romania de la anul o alta campioana la handbal feminin?


*  Oltchim se destrama si toate echipele sar cu oferte pe jucatoare, mai ceva ca hienele cand simt miros de sange *

Situatia Oltchimului e din ce in ce mai grea, iar posibila desfiintare a echipei este, pe zi ce trece, tot mai clara. Dream Team Oltchim, galacticele si alte denumiri demne de un promo bun si de un marketing care sa acopere problemele din interiorul clubului nu au ajutat, iar “barfele” din vestiare au iesit la suprafata in aceste zile.
Prima care a simtit ca barca Oltchimului se scufunda a fost portarul Amandine Leynaud, care nu a jucat nici macar un minut pentru campioana Romaniei, aceasta suferind in luna septembrie o ruptura de ligamente, al genunchiul stang. Leynaud a semnat deja cu formatia Vardar Skopje, din Macedonia, acolo unde va fi colega din vara cu Andrea Lekic, Jovanka Radicevic, Biljana Crvenkovska, Julia Nikolic, Begona Fernandez si Dayna de Rocha.
Daca Leynaud a avut clauza in contract care sa-i permita sa devina libera de contract fara sa-si depuna memoriile la Federatie, Alexandrina Barbosa si Silvia Navarro, neplatite de doua luni, ca si celelalte jucatoare ale Oltchimului, si-au depus zilele acestea memoriile pentru neplata, vrand astfel sa devina si ele libere de contract.
Pentru a nu le pierde pe Barbosa si Navarro, Oltchim trebuie sa le plateasca restantele contractuale pe ultimele doua luni pana pe 4 martie, la doar doua zile dupa meciul cu Zvezda Zvenigorod. In caz contrar, acestea vor fi declarate libere de contract de FRH. Pentru a plati salariile restante pe ultimele doua luni, Oltchim trebuie sa faca rost de 500 de mii de euro in urmatoarele doua saptamani.
Dupa cele trei jucatoare, Leynaud, Barbosa si Navaro se pare ca nici Stanca nu mai sta pe ganduri si este decisa sa-si depuna si ea memoriile la Federatie. In vara trecuta se specula un transfer surpriza al Ionelei Stanca, iar acum specialistii din handbal il “transfera” pe pivotul Oltchimului la aceasi echipa.
 
* Se intorc sau nu jucatoarele imprumutate la Oltchim? *
Melinda Geiger, Eliza Buceschi, Mihaela Smedescu, Dana Babeanu, Luciana Marin sunt doar cateva din jucatoarele pe care campioana Oltchim Ramnicu Valcea le are imprumutate. Melinda Geiger, Eliza Buceschi si Mihaela Smedescu fac parte din echipa HCM-ului din Baia Mare, echipa care a furnizat surpriza campionatului, consolidandu-si pozitia a doua in clasament. Cu investitii mari in handbalul feminin, primarul Catalin Chereches doreste ca Baia Mare sa redevina primul oras in care handbalul sa fie la el acasa.
De ce ar pleca Buceschi, Geiger sau Smedescu de la o echipa unde se investesc bani multi si unde se doreste performanta, la Oltchim, acolo unde salariile nu stiu daca vor mai veni curand? De ce ar lasa ele salarii de mii de euro pentru a se reintoarce la Oltchim, acolo unde ziua de maine ramane o enigma? Dintre cele trei jucatoare doar Eliza Buceschi a semnat cu clubul valcean pe o perioada mai mare de un an, Geiger si Smedescu fiind practic libere de contract din vara.


* Ramane sau nu Neagu la Oltchim *
Odata cu destramarea Oltchimului, tot mai multe cluburi romanesti, dar si din afara tarii sar cu oferte pe jucatoare. Una dintre cele mai bune jucatoare ale Oltchimului ramane Cristina Neagu, a carei cariera a luat o alta intorsura dupa ce s-a accidentat si a stat 20 luni pe bara, iar acum se vede nevoita sa stationeze din nou. Cu toate ca psihic vorbind Cristina Neagu este la pamant, aceasta are inca oferte atat din tara cat si din strainatate. Daca va ramane sau nu Neagu la Oltchim ramane de vazut, dar daca tot mai multe jucatoare parasesc barca de la Valcea, cu siguranta si Neagu va “emigra” acolo unde banii si dorinta de performanta sunt la ele acasa.

* Cine va lua locul Otchimului la anul? *
Tot mai multe cluburi romanesti fac investitii masive in handbalul feminin. Cu toate ca Oltchim nu mai are adversar de ceva timp in Liga Nationala, bataia pentru locurile doi si trei este tot mai mare. Cluj, Zalau, Braila, Brasov, Baia Mare sunt doar cateva din orasele in care autoritatile locale investesc bani in cluburile de handbal, si rezultatele au aparut imediat. “U” Jolidon Cluj a jucat pentru prima oara in Liga Campionilor, HC Zalau a jucat finala Cupei EHF, Corona Brasov a transferat tot mai multe jucatoare de viitor, Dunarea Braila s-a batut dupa mult timp pentru un loc pe podium, iar HCM-ul din Baia Mare isi castiga de la o etapa la alta statutul de vicecampioana a Romaniei.
Daca echipele din Liga Nationala isi vad de drum, cei care sunt in spatele acelor jucatoare fac inca de pe acum transferuri, multe dintre ele fiind concretizate si semnate de ceva timp.
Pentru sezonul competitional 2013-2014 lupta se anunta a fi una foarte stransa, iar echipele care vor sa participe la aceasta batalie se ocupa de transferuri inca de pe acum. Daca la Cluj si la Brasov nu prea mai sunt bani, Zalau, Braila si mai ales Baia Mare promit multe pentru anul viitor. Vom avea in sfarsit un campionat in care nu se va sti campioana inca de la inceput, un campionat strans in care cea mai buna echipa va fi cu siguranta campioana Romaniei.