luni, 31 decembrie 2012

Retrospectiva HC Dunarea Braila 2012 – Suisurile si coborasurile din handbalul brailean

* Cu un inceput de an frumos, HC Dunarea a pierdut locul 3 dupa ce meciul cu HC Zalau s-a amanat pana cand echipa braileana nu a mai avut echipa cu care sa se prezinte pe teren * De asemenea clubul brailean a pierdut cel mai bun pivot, pe Anastasia Lobach si antrenorul Ioan Baban s-a vazut nevoit sa formeze o noua echipa *
Inceputul lui 2012 a venit cu forte prospete la HC Dunarea, conducerea clubului completand lotul cu cea care avea sa fie in 2012 cea mai buna marcatoare de la Braila. Antrenorul Ioan Baban a reusit sa o convinga pe interul stanga al Galatenilor, Alina Braniste Horjea, sa revina dupa 2 ani la echipa braileana. Aceasta a debutat chiar in meciul cu Oltchim, partida in care HC Dunarea Braila a avut o evolutie perfecta si a stat aproape de campioana pe tot parcursul meciului. Au urmat partide grele la Cluj si la Brasov, meciuri in care fetele antrenate de Ioan Baban s-au luptat pana in ultima clipa dar s-au recunoscut intr-un final invinse.
La inceputul lunii februarie, la sediul FRH s-au pus bazele Ligii Profesioniste de Handbal din care momentan fac parte noua echipe, trei de la masculine si sase de la feminine, printre care se numara si HC Dunarea Braila. In aceeasi luna, pe o iarna grea si pe un ger napraznic echipa braileana a facut deplasarea la Zalau de unde a adus cele mai importante puncte din acel sezon. Surpriza nu a fost insa asta, ci la meciul imediat urmator, cel cu lanterna rosie din acel moment, SCM Craiova, cand HC Dunarea a pierdut rusinos un meci care trebuia sa-l castige. Grele au fost urmatoarele saptamani cand nimeni din club, de la antrenor la jucatoare nu gasea explicatia pentru cele doua puncte pierdute in Oltenia.
HC Dunarea Braila a fost de asemenea furnizor de elite la Nationala. In urma parcursului remarcabil din ultima perioada a jucatoarelor din lotul clubului Dunarea Braila, Gabriela Perianu si Alina Horjea au fost convocate la nationala mare a Romaniei. De asemenea portarul care a facut spectacol in campionatul acesta pentru Dunarea Braila, Gabriela Dobre a fost si ea cooptata la lot.
Mandria brailenilor si a conducerii clubului a fost cu atat mai mare avand in vedere ca pana acum gruparea de la Dunare nu a avut decat o jucatoare in lotul national, pe Ada Moldovan.
Alaturi de cele trei jucatoare chemate la lotul national al Romaniei, HC Dunarea Braila se mai bucura de o jucatoare de top, Anastasya Lobach fiind si ea convocata la lotul bielorus.
A urmat o perioada in care fetele antrenate de Ioan Baban si Cristi Preda nu au mai jucat, drumurile impracticabile, facand imposibila deplasarea echipei la Baia Mare, asa ca meciul din acea etapa a fost amanat. Au urmat trei victorii frumoase pentru brailence, HC Dunarea Braila- CSM Bacau 2010 – 31-26 (18-12), CSM Ploiesti – HC Dunarea Braila 24-30 (14-16), HC Dunarea Braila- Univ. Neptun Constanta 39-29(18-18).
Dupa ce trei jucatoare din lotul clubului brailean de handbal au fost selectate pentru echipa nationala, Dunarea Braila mai furnizeaza o jucatoare de elita la lotul mare al Romaniei. Antrenorul principal Ioan Baban a fost contactat de secundul lui Radu Voina de la nationala de handbal feminin, Ion Craciun, acesta aratandu-se interesat de extrema dreapta a clubului brailean, Adina Brot. Craciun l-a informat pe Ioan Baban ca in urma evolutiei din acest sezon al Adinei Brot, conducerea nationalei Romaniei a hotarat convocarea acesteia la lot.
A urmat cea mai asteptata etapa, si cel mai important meci pentru braileni cel dintre HC Dunarea si HC Galati. Niciodata Galatiul nu a fost atat de umilit precum a fost atunci. Gruparea braileana a condus pe tot parcursul jocului, facand spectacol pe terenul gazdelor, care s-au lasat pagubase la un moment dat si care nu au mai putut sa tina pasul cu fetele noastre.
Imediat a urmat o alta victorie pentru clubul br`ilean, HC Dunarea – HCM Roman 29-25 (14-12), urmata de o luna aglomerata, cu 5 meciuri grele. Primul dintre ele a fost cel cu Cetate Devatrans din 9 aprilie HC Dunarea Braila – Cetate Devatrans 33 – 29 (19 – 13), o victorie care a urcat echipa braileana pe locul 2. A urmat intalnirea de la Valcea, cu campioana Romaniei, Oltchim, din data de 11 aprilie, unde HC Dunarea a pierdut meciul in ultimul sfert de ora, CS Oltchim – HC Dunarea 36-27 (19-20).
In cea de-a doua jumatate a lunii aprilie, sala Polivalenta “Danubius” a gazduit derby-ul dintre HC Dunarea si Jolidon Cluj in care echipa condusa de Ioan Baban a remizat pe teren propriu, dar a oferit publicului un adevarat spectacol. Meciul s-a incheiat 31-31 (20-17) si HC Dunarea si-a luat adio de la locul 2. Deplasarea de la Bucuresti a dat jos HC Dunarea de pe podium, echipa braileana pierzand puncte importante in capitala, CSM Bucuresti – HC Dunarea 26-24 (15-11)
Luna aprilie s-a incheiat cu partida de acasa, dintre fetele lui Tarca si cele a lui Baban, din data de 28, cand HC Dunarea a infruntat echipa de la poalele Tampei, Corona Brasov, HC Dunarea Braila – Corona Brasov 23-15 (9-7). A urmat derby-ul orgoliilor, doar pentru Dunarea Braila. Victoria in fata baimarencelor, 17-24, aducea clubului brailean cele 2 puncte care urca echipa pe pozitia a treia a clasamentului, acumuland 34 de puncte, cu un punct mai mult decat ocupanta locului 4, HC Zalau.
A venit meciul mezinei Gabriela Perianu, evolutia tinerei handbaliste din meciul cu CSM Bacau 2010 si reusitele acesteia aducand o victorie importanta pentru lupta care se dadea pentru locul III, CSM Bacau – HC Dunarea (21-31).
De aici si pana la finalul sezonului 2011-2012 a urmat circul. Meciul care trebuia sa se dispute pentru locul 3 intre HC Dunarea si HC Zalau a fost amanat pe motiv ca mai multe jucatoare de la ambele echipe sunt convocate la lot. Atunci, cu toate ca antrenorul de la HC Dunarea a vrut sa joace si fara cele 2 de la lot, Tadici a dus meciul pana cand Dunarea Braila nu a mai avut echipa sa puna in teren. HC Dunarea a pierdut sansa de a lua medalia de broz si s-a multumit intr-un final cu locul al IV-lea si cu participarea in Cupa EHF.
A urmat o vacanta lunga si binemeritata, de care s-a bucurat doar o parte din echipa HC Dunarea, patru componente alaturi de antrenorul Ioan Baban placand in Brazilia la Campionatul Mondial Universitar, de unde s-au intors cu argintul.
In vara a sosit la HC Dunarea portarul nationalei, Mirela Nichita a urmat apoi interul Sandra Kuridza care a semnat pentru 2 ani cu clubul brailean, pivotul Irina Shutska care a evoluat cu un sezon in urma la CSM Bacau si extrema Bojana Agatunovic.
Inceputul sezonului competitional 2012-2013 a avut loc la Valcea unde HC Dunarea Braila a intalnit lotul de tineret al Romaniei, meci castigat de brailence cu 22-31 (14-15), ca dupa o perioada scurta Federatia Romana de Handbal sa retraga lotul de tineret din Liga nationala. Practic, debutul oficial al fetelor lui Ioan Baban in sezonul competitional 2012-2013, a fost la meciul cu Corona Brasov de acasa, unde brailencele s-au impus in fata echipei de sub Tampa cu 30-26 (17-12), partida in care Pitzu Dobre si-a aratat din nou clasa avand 15 interventii.
Primele puncte oficiale, castigate in deplasare, au fost la meciul cu CSM Ploiesti unde HC Dunarea a castigat la doar un gol 27-28 (14-13), o partida care se anunta practic usoara. Urmatoarea etapa a adus derby-ul de la malul Dunarii in sala Polivalenta insa cu probleme financiare si o echipa practic noua, HC Danubius Galati, nu a putut  tine piept elevelor lui Ioan Baban si meciul orgoliilor, doar pentru HC Dunarea, s-a incheiat 23-18 (12-8) pentru brailence.
Prima invrangere din acest sezon a avut loc la 700 de km de Braila unde HC Dunarea practic nu a evoluat, meciul cu Baia Mare fiind jucat pana in ultima secunda doar de portarul Gabriela Dobre.
A urmat o perioada de liniste in Liga Nationala dar au venit meciurile din Cupa EHF. Prima mansa, cea cu Biseri, s-a disputat la Braila, ambele meciuri fiiind castigate de HC Dunarea cu scorul total de 72-29.
A venit apoi victoria de pe teren propriu cu Roman, 29-21 (13-9), si plimbarea de la Bucuresti, unde HC Dunarea a pierdut la 5 goluri meciul cu CSM-ul, 27-22 (12-12).
Cand auzim de Craiova ne aducem aminte de infrangerea rusinoasa din sezonul trecut. Acum nu aveam de ce sa ne fie frica, fiindca meciul se disputa acasa si datorita evolutiei bune a Mirelei Nichita, brailencele au castigat, un meci care ne-a dat emotii, 22-19 (10-10).
Deplasarea in Rusia a adus infrangerea usturatoare a fetelor lui Ioan Baban, dar a fost de inteles, avand in vedere ca au intalnit tancurile rusesti. Primul meci din dubla mansa din EHF a fost pierdut de brailence, Kuban Kransdar – HC Dunarea Braila 28-22 (14-12). O saptamana mai tarziu, intr-o sala plina si cu un public minunat, HC Dunarea nu a reusit decat frumosul, dar nu si imposibilul, castigand meciul dar pierzand sansa de a merge mai departe in Cupa EHF, si la scorul de 29-24 (18-9), brailencele si-au luat adio de la Europa!
Datorita participarii lotului Romaniei la Euro, a urmat o pauza in Liga Nationala, si HC Dunarea Braila nu a mai disputat  niciun meci oficial in 2012.
Anul s-a inchiat cu un turneu amical la Braila, unde HC Dunarea a castigat toate partidele disputate, incheind astfel anul in forta.
Pentru 2013, clubul Brailean si-a propus clasarea cat mai sus in clasament, lucru care de la an la an devine din ce in ce mai greu, pentru ca tot mai multe echipe se intaresc si aspira la o clasare cat mai sus in Liga Nationala. Pentru turul din sezonul 2012-2013, HC Dunarea mai are de disputat meciurile din deplasare de la Cluj si Valcea, turul fiind incheiat de meciul mult asteptat de toti brailenii, cel din 30 ianuarie cu HC Zalau.