luni, 5 noiembrie 2012

Incepe Liga Nationala de handbal feminin


* Joi, 6 septembrie are loc prima etapa din noul sezon de handbal feminin *
S-a incheiat vacanta si pentru jucatoarele de handbal. Cu toate ca echipele si-au inceput stadiu de pregatire de mai bine de 2 luni, majoritatea participand la turnee de pregatire si facand transferuri bomba pe piata, Federatia Romana de Handbal s-a trezit cu o saptamana inainte de debutul noului sezon sa introduca in liga nationala, lotul de tineret al Romaniei.
Dupa ultima etapa, in care bataia pentru locul trei a fost amânata, de patru ori fata de data oficiala, urmând ca data finala la care trebuia jucata partida sa fie vineri, 8 iunie, cand toate echipele erau deja in vacanta, FRH a hotarat ca partida sa fie castigat de HC Zalau, echipa Dunarea Braila neprezentandu-se la meci.
Dupa circul din ultima etapa a urmat o perioada de vacanta pentru toate jucatoarele, dar nu si pentru antrenorii sau directorii de club care au atacat piata transferurilor imediat. O schimbare radicala a avut loc in aceasta vara la campioana Oltchim, care a inceput prin modificari mari pe banca tehnica, dar si prin aducerea unor jucatoare de renume mondial (Bulatovic, Leynaud, Pineau, Barbosa si Navarro). Tot in spre piata din afara s-au orientat si echipele Dunarea Braila, Otelul Galati sau HCM Roman.
Handbalul incearca sa faca pasi catre o Liga Profesionista, insa cum procesul de transformare se desfasoara cu mare dificultate, din varii motive, sezonul 2012-2013 va fi organizat tot de Federatia Româna de profil. Cluburile au facut insa o cerere de aderare la Liga Profesionista de Handbal, prin care s-au obligat ca pâna la sfârsitul sezonului sa se transforme in grupari profesioniste.
O alta decizia a conducerii FRH, consta in limita jucatorilor straini admisi intr-o echipa la un meci, care s-a modificat de la trei la cinci. Oltchim Rm. Vâlcea, Dunarea Braila, Otelul Galati sau HCM Roman sunt echipele care s-au orientat catre piata externa si vor beneficia de aceasta prevedere.
Cele mai importante transferuri
Oltchim: Katarina Bulatovic (Buducnost), Amandyne Leynaud (Metz), Allison Pineau (Metz), Alexandrina Barbosa (Itxako), Silvia Navarro (Itxako)
„U“ Jolidon: Carmen Cartas (Cetate Deva)
HCM Baia Mare: Renata Ghionea Tataran (Neptun Constanta), Melinda Geiger (Oltchim), Mihaela Smedescu (Oltchim)
SCM Craiova: Dana Babeanu (Oltchim), Ionica Munteanu (Jolidon Cluj)
Corona Brasov: Adriana tacalie (Buducnost), Diana Drutu (Otelul), Cristina Sântamarean (CSM Bacau), Nicoleta Tudor (Otelul), Andreea Artean (Otelul), Oana Cirstea (Neptun Constanta)
Dunarea Braila: Mirela Nichita (Zalau), Irina Shutska (CSM Bacau), Bojana Agatunovic, Sandra Kuridza (Erdi)
HCM Roman: Radina Krumova (CSM Bacau), Radostina Genkova (Murcia), Mihaela Din (Corona Brasov)
CSM Bucuresti: Cristina Varzaru (Viborg), Daniela Molfea (HC Zalau)
CSM Ploiesti: Manuela Manda (Otelul Galati), Alexandra Iovanescu (Neptun Constanta), Mirela Toma (CSM Bacau).
* Primul „7“ al Dunarii Braila
Dupa transferurile efectuate in aceasta vara, iubitorii de handbal din Braila se asteapta la o evolutie spectaculoasa a echipei fanion atat in campionat cat sI in cupa EHF. Dupa plecarea pivotului, Anastasya Lobach, HC Dunarea avea nevoie ca de aer de un pivot, insa evolutia buna a Ralucai Irimia de la CM Universitar s-a dovedit a fi o rampa de lansare pentru ea. Odata sosit sI pivotul care a evoluat sezonul trecut la CSM Bacau, Iryna Shutska, dar sI transferurile Bojanei Agatunovici sI Sandrei Kuridza, HC Dunarea a inceput sa arate din nou ca o echipa. Cu toate ca nu a castigat decat un meci impotriva unei echipe din liga nationala, fanii asteapta o revenire spectaculoasa.
Echipa HC Dunarea Braila in sezonul 2012-2013:
Nichita/Dobre/Voicu (portar) – Craciun/Agatunovici (extrema stanga) , Horjea/Adespii (inter stanga), Ada Moldovan/Esanu (centru), Shutska/Irimia(pivot), Kuridza/Perianu (inter dreapta), Brot/Barbos (extrema dreapta).
* Derby-uri importante inca din prima etapa *
Un prim meci important din etapa de debut a sezonului 2012-2013 este intre HC Zalau si campioana Oltchim Ramnicu Valcea, care se va disputa cu intarziere, fiind programat pentru miercuri 12 septembrie. Alte doua meciuri au suferit modificari, fiind programate cu o zi, astfel ASC Corona 2010 Brasov va intalni miercuri, 5 septembrie, incepand cu orele 17.00, vicecampioana Universitatea Jolidon Cluj, iar de la aceasI ora va mai avea loc partida dintre HCM Baia Mare  si HCM Roman.
Etapa I, joi, 6 septembrie
12.09 – HC Zalau – Oltchim Rm.Valcea – 17:00
Nationala ROU – HC Dunarea Braila – Arbitri:Danulet/Iordache-VL
05.09 – ASC Corona 2010 Brasov – Univ. Jolidon Cluj – 17:00 – Arbitri: Pavel/State-BZ – Obs:}erbu Ion-B
CSM Ploiesti – SCM Craiova – 17:00 – Arbitri:Din/Dinu-B
HC Danubius Galati – CSM Bucuresti – 17:00 – Arbitri:Barcan/Ciurea-DJ – Obs: Cojocaru Remus-BV
05.09 – HCM Baia Mare – HCM Roman – 17:00 – Arbitri:Harabagiu/Stanescu-DB
URL: http://www.infobraila.ro/?p=35098